1D & 2D barcodes: lessons learned (2)

Blog
Voorbeeld QRcode

In deel 1 van deze blog sprak ik al over de voornaamste reden om voor een code 39 barcode te kiezen. Er is namelijk alleen een font nodig om een barcode te genereren.

De grootste nadelen van de Code39 zijn:

  • Lage data dichtheid
  • Gevoelig voor beschadiging

Lage dichtheid = veel ruimte

Een plaatje toont bovenstaande vrij eenvoudig. Het blauwe deel is de breedte van een A4 pagina, met daarop een barcode welke “slechts” de tekst “dit is een voorbeeld” bevat. Zoals je ziet neemt de barcode ruwweg de helft van de a4 breedte in beslag! Uiteraard zouden we de barcode kunnen verkleinen/schalen. In deel 1 heb ik al aangegeven dat we de scans meestal in 300 DPI binnenkrijgen en dan wordt verkleinen geen optie. Simpelweg omdat er niet genoeg pixels overblijven.

voorbeeld code39

Bijna alle 1d barcodes hebben in meer of mindere mate last van bovenstaande nadelen. Met name op het moment dat je wat meer metadata bij een document beschikbaar wil maken voor externe systemen, ontstaan gigantische barcodes in lengte en/of aantal. Samen met de nadelen genoemd in deel 1 is het recept voor problemen geboren. Bij het ontwikkelen van ons software platform, moest naast de nieuwe mogelijkheden om metadata van een document af te halen uiteraard de veelgebruikte barcode methode blijven bestaan. Wel hebben we dit moment aangegrepen om het gebruik van barcodes naar het volgende niveau te brengen.

Digitale dossiers in het onderwijs

Een van de sectoren waar we veel barcodes gebruiken is het onderwijs. Samen met onze partner Circle Software hebben we onlangs een nieuwe specificatie opgesteld voor digitale studenten dossiers. Deze specificatie is flexibel van aard en stelt ons in staat om nu en in de toekomst in de behoefte van de klant te blijven voorzien.

Een van de eerste veranderingen die we doorgevoerd hebben is de overstap van een 1 dimensionale barcode naar een 2 dimensionale barcode (uiteraard blijven we 1d ondersteunen). De specificatie is geschreven rondom de populaire QR code, maar uiteraard kan de software ook (met meerdere barcode engines) andere 2d barcodes als datamatrix en PDF-417 lezen, zelfs door elkaar indien gewenst.

2D barcode: QR code

Onderstaande QR code bevat dezelfde gegevens als bovenstaande code39 barcode. Het verschil in formaat is evident.

voorbeeld qrNaast het kleinere formaat (data dichtheid) zijn de gegevens in de QR code in bovenstaand plaatje ook nog eens tot 25% te herstellen in geval van beschadiging.

Error correctie

Onderstaande opzettelijk beschadigde QR code zal dus ook prima gelezen worden. Test het zelf maar met een barcode scanner op je telefoon (wel even klikken op het plaatje om het oorspronkelijke formaat te openen).

voorbeeld qr kapotIs alles dan beter met 2d barcodes? Uiteraard niet. Ook voor 2d barcodes geldt dat je weg moet blijven van de ondergrenzen qua formaat en resolutie. Zeker zodra 2d barcodes gebruikt worden voor metadata bij document capturing. Ervaring heeft ons geleerd dat de meest populaire open-source engine ZXing zeer slecht presteert in dit soort omstandigheden (zie ook deel 1). Dit is meteen een voorbeeld waarom we de software intelligenter gemaakt hebben bij het herkennen van barcodes (1d en 2d). In het volgende deel zal ik ingaan op enkele van de intelligente functies rondom barcodes.

Tot slot moeten 2d barcodes in tegenstelling tot code 39 barcodes gegenereerd worden. Hier zijn diverse tools voor beschikbaar en een van de meest handige en onbekende opties is wellicht Microsoft Word 2013. In Word is het mogelijk om vanuit velden diverse verschillende barcodes te genereren, waaronder een QR code. Bijkomend voordeel is dat je meteen een mailmerge document kunt aanmaken. Met de hand intikken van QR codes is uiteraard niet de bedoeling. Er zitten wat haken en ogen aan het genereren in Word, dus wellicht dat dit nog een deel uit deze serie wordt 😉

Als document capture specialist hebben we ruime ervaring met verschillende barcodes, engines, printers en scanners. Ervaart u problemen met het herkennen van barcodes? neemt u gerust contact met ons op.
Reageren is niet mogelijk.